Rubinowe Słońce

Tyle korzyści dosłownie za grosze! Ten sok to moje ostatnie odkrycie. Smakowity świeżo wyciskany sok, który świetnie alkalizuje, a swoją piękną rubinową barwą wprowadza w znakomity nastrój. Czerwone buraki są bardzo zdrowe i mają nie tylko właściwości krwiotwórcze ale i detoksyfikujące wątrobę (podobnie jak zielony ogórek i cytryna użyte w przepisie.). Ten sok jest tak napakowany antyoksydantami i do tego tak odświeżający i smaczny, że stanowi idealny przykład na to jak połączyć piękne z pożytecznym.

Sok najlepiej przygotować używając do tego celu wolnoobrotowej wyciskarki. Jednak jeśli nie masz wyciskarki a masz tradycyjną sokowirówkę – również możesz jej użyć, lecz sok nie będzie już taki treściwy, na wierzchu będzie miał mnóstwo piany, będzie bardziej wodnisty, wygeneruje też więcej odpadu i rozwarstwi się bardzo szybko, w ciągu zaledwie kwadransa.

Sok przygotowany natomiast w wyciskarce jest taki jak na zdjęciu: mało piany (może jakieś 0,5 cm), dużo treści, mało odpadu, nie rozwarstwia się. Najlepiej wypijać taki sok na świeżo, aby nam się nie utleniały cenne enzymy i witaminy, lecz można go też przygotować wieczorem aby rano zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły (w nieprzeciekającej szklanej butelce albo dzieciom młodszym w termosiku ze stali nierdzewnej). Soki wyciskane na wolnoobrotowej wyciskarce znoszą śmiało przechowywanie w lodówce. Należy je wtedy spożyć w ciągu 24 godzin.

Rubinowe SłońceSok wyciśnięty w wyciskarce wolnoobrotowej to jednym słowem mnóstwo zalet. Taką wyciskarkę można już dzisiaj kupić za 200-300 zł (parę tygodni temu były nawet w Biedronce, cena bodajże 199 zeta), na co zwracać uwagę przy zakupie i jaką lepiej kupić – o tym napiszę wkrótce. Dzisiaj rozkoszujcie się soczkiem przygotowanym jak bądź, czyli na sprzęcie jaki aktualnie posiadacie w domu.

Miło wspominam z dziecięcych czasów zjawisko o nazwie „Pijalnia Soków”, w moim mieście były bodajże dwie. Był sok z marchwi, sok z buraka i marchewka-jabłko. Skromnie, ale… była pijalnia? Była. Rząd dbał o zdrowie narodu? Dbał. Teraz żyjemy niestety w czasach, w których albo (jeżeli jesteśmy nieuświadomionymi konsumentami) kupimy w sklepie udającego „zdrowy soczek” pasteryzowanego Kubusia czy innego Srusia, albo też… (jupila!) pijalnię prawdziwych soków (czyli tych wyciskanych i pitych na świeżo, wraz z nienaruszonym cennym bagażem witamin i antyoksydantów w środku) urządzimy sobie we własnym w domu.

Może to i lepiej? Przynajmniej to my sami decydujemy co i jakiej jakości włożyć do wyciskarki. 😉

——————————————————

Aktualizacja!

Na prośbę czytelników – oto kolejny, poszerzony, znacznie obszerniejszy od pierwszego, zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne. Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe). Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

okładkaOto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  :)

Cena opracowania to 19,90 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym) albo za pobraniem (płatne przy odbiorze) jeśli wraz z e-bookiem nabywasz również produkty fizyczne.

2. Zapłać online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 19,90 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 19,90 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.

Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!

 

 

 

Rubinowe Słońce sok wyciskany
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Ingredients
  1. 1 duży burak czerwony
  2. 2 spore jabłka
  3. 1 duża cytryna
  4. 1 duży ogórek zielony lub kilka gruntowych małych
  5. 4-5 średnich marchewek
  6. 0,5 cm kawałeczek korzenia świeżego imbiru
  7. coś zielonego liściastego co macie w domu (pół pęczka pietruszki lub garść szpinaku lub kilka różyczek brokuła lub kilka liści sałaty lub kilka liści młodej kapusty lub 1-2 nóżki selera naciowego - często dodaję dwa różne jak mam)
Instructions
  1. Umyte warzywa: marchew, buraki, jabłka i ogórki kroimy na kawałki mieszczące się do wlotu wyciskarki. Nie jest wskazane obieranie ich ze skórki ani usuwanie gniazd nasiennych z jabłek. Cytrynie odcinamy piętki po obu stronach, przekrawamy ją na pół. Każdą połówkę cytryny kładziemy buzią do dołu na płasko na na desce i ścinamy ostrym nożem żółtą warstwę skórki, zostawiając białą, po czym kroimy obraną cytrynę na kawałki jak resztę warzyw.
  2. Uruchamiamy wyciskarkę, pojedynczo wrzucamy pocięte warzywa, najpierw te twarde, potem liściaste, potem znowu te twarde. Pietruszkę po prostu bierzemy w garść i nóżkami w dół wsuwamy do wyciskarki. Kiedy ślimak wyciskarki załapie końce nóżek możemy puścić pęczek, ponieważ urządzenie samo wciągnie w siebie resztę. Po liściastych warzywach należy wrzucić jakieś bardziej twarde warzywko aby przepchać liście. W trudnych wypadkach gdy coś się zaklinuje (taką tendencję mają np. różyczki brokuła), można sobie pomóc dołączonym do urządzenia popychaczem.
Notes
  1. Z podanych proporcji wychodzi ok. litra pysznego soku na mojej wyciskarce. Ilość otrzymanego soku zależy jednak od parametrów użytego do wyciskania sprzętu. Tańsze sprzęty dają więcej odpadu a mniej soku. Te droższe dają mniej odpadu, pracują też szybciej niż te tańsze.
Akademia Witalności http://www.AkademiaWitalnosci.pl/