OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smaczne i szybkie w przygotowaniu, pełne odmładzających antyoksydantów pochodzących z domowej przyprawy do pierników. Bez cukru, margaryny i białej mąki, za to obfitujące w błonnik, który jest strażnikiem zdrowia naszych jelit.

Bez świątecznych pierników nie wyobrażam sobie Świąt! 🙂

Kiedyś robiłam je tradycyjnie: pszenna mąka, margaryna, cukier i kupna przyprawa do pierników. Te , które robię dzisiaj są całkiem inne: nie tylko są o niebo zdrowsze ale i niebo smaczniejsze! Dzisiaj przepis.

Potrzebne będą składniki następujące:

1) 2 szkl. płatków owsianych zmielonych na drobno w mikserze

2) 1 szkl. otrębów owsianych

3) spora garść daktyli zmielonych w mikserze na pastę

4) 1 łyżka ciemnego kakao + 1 łyżka karobu (albo 2 łyżki samego kakao lub samego karobu)

5) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

6) 1/4 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

7) 2 łyżki domowej przyprawy do pierników

8) 1 wiejskie jajko lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego kilkoma łyżkami gorącej wody i zmieszanego na papkę

9) 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub innego nierafinowanego np. oliwy z oliwek, byle nie lnianego bo ten nie nadaje się do pieczenia)

10) 1/2 szkl. (lub ciut więcej jak lubisz słodkie) miodu pszczelego płynnego (ja lubię najlepiej gryczany, bo ma fajny karmelowy posmak)

opcjonalnie: 1-2 łyżki domowej esencji waniliowej (nie cukru wanilinowego ani nie sztucznego aromatu ze sklepu).

Do miski wsypujemy składniki suche (punkt 1-7) i mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre (punkt 8-10, ew. dodatkowo wanilię) i dokładnie wyrabiamy masę łyżką lub ręką.

Następnie łyżką nabieramy porcję masy na zwilżoną dłoń, turlamy między dłońmi kulkę i rozpłaszczamy ją (tak jak się robi kotlety mielone). Pierniczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na matę silikonową bez papieru).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczemy w temp. 160 stopni przez 35-40 minut. Przez ten czas pierniczki powinny nabrać ładnego koloru i staną się chrupiące. Z podanej porcji wyjdzie w zależności od wielkości 20-30 pierniczków. Po upieczeniu są chrupiące, ale nie twarde jak kamień, można je jeść od razu.

Można wszystkie lub tylko część z nich udekorować lukrem z ksylitolu i bakaliami czy orzechami. Choć i bez dekoracji są pyszniutkie same w sobie 🙂

Jak zrobić lukier z ksylitolu?

Ksylitol wsypujemy do młynka do kawy, mielimy na puder a następnie dodajemy ostrożnie odrobinę soku z cytryny,  ciągle ucierając łyżeczką do otrzymania konsystencji półpłynnego, gęstego lukru.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Lukier to nie jest rzecz jasna jakaś bardzo zdrowa rzecz, ale od wielkiego dzwonu na święta można sobie na niego pozwolić o ile wykonamy go właśnie z ksylitolu. Nakładamy lukier na pierniczki i dekorujemy bakaliami. Taki lukier jest wyśmienity w smaku, nie mdlący tak jak cukrowy lukier, smak ma bardzo „chłodny”, orzeźwiający no i… nie niszczy jelit ani zębów ani nie obniża nam naszego systemu immunologicznego jak czyni to cukier.

Te pierniczki nie mają żadnych wad z wyjątkiem jednej: zbyt szybko znikają z talerza. 😉

Smacznego i Wesołych Świąt wszystkim! 🙂

—————————————————–

Aktualizacja!

Na prośbę czytelników – oto kolejny, poszerzony, znacznie obszerniejszy od pierwszego, zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne. Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe). Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

okładkaOto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  :)

Cena opracowania to 19,90 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym) albo za pobraniem (płatne przy odbiorze) jeśli wraz z e-bookiem nabywasz również produkty fizyczne.

2. Zapłać online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 19,90 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 19,90 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.

Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!