Orzeźwiające Detoxini

Ten sok polubią wszyscy – nawet ci, co nigdy nie pili jeszcze świeżo wyciskanych soków mlaskają z zadowoleniem 🙂

Nazwa nawiązuje do Martini, a kolor do Frugo! 🙂

Świetnie oczyszcza organizm i alkalizuje. Dodaje energii i rozjaśnia umysł. W smaku jak orzeźwiająca lemoniada! Ma piękny zielony kolor kojarzący się z wiosną i z witalnością. Pełen witamin, enzymów i minerałów, uwodzi lekką cytrusowo-imbirową nutą.

Można do niego dodać opcjonalnie różne dodatki, np. nóżkę selera, kawałeczek brokuła czy też łyżeczkę spiruliny w proszku.

Sok najlepiej przygotować używając do tego celu wolnoobrotowej wyciskarki.

Najlepiej wypijać taki sok na świeżo, aby nam się nie utleniały cenne enzymy i witaminy, lecz można go też przygotować wieczorem aby rano zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły (w nieprzeciekającej szklanej butelce albo dzieciom młodszym w termosiku ze stali nierdzewnej).

detoxini

——————————————————

Aktualizacja!

Na prośbę czytelników – oto kolejny, poszerzony, znacznie obszerniejszy od pierwszego, zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne. Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe). Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

okładkaOto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  :)

Cena opracowania to 19,90 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym) albo za pobraniem (płatne przy odbiorze) jeśli wraz z e-bookiem nabywasz również produkty fizyczne.

2. Zapłać online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 19,90 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 19,90 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.

Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!

 

Orzeźwiające Detoxini
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Ingredients
  1. 2 duże zielone ogórki
  2. 3 spore jabłka
  3. 1 cytryna
  4. pół pęczka zielonej pietruszki
  5. garść szpinaku lub jarmużu (lub mieszanki obydwu)
  6. 1-1,5 cm korzenia świeżego imbiru
Instructions
  1. Umyte warzywa i owoce kroimy na kawałki mieszczące się do wlotu wyciskarki. Nie jest wskazane obieranie ich ze skórki ani usuwanie gniazd nasiennych z jabłek. Cytrynie odcinamy piętki po obu stronach, przekrawamy ją na pół. Jedną połówkę cytryny kładziemy buzią do dołu na płasko na na desce i z jednej połówki ścinamy ostrym nożem żółtą warstwę skórki, zostawiając białą, po czym kroimy obraną cytrynę na kawałki jak resztę warzyw. Druga połówka cytryny zostanie wyciśnięta razem ze skórką, co nada sokowi wykwitną cytrusową nutę (skórkę dokładnie szorujemy).
  2. Uruchamiamy wyciskarkę, pojedynczo wrzucamy pocięte warzywa, najpierw te twarde, potem liściaste, potem znowu te twarde. Pietruszkę po prostu bierzemy w garść i nóżkami w dół wsuwamy do wyciskarki. Kiedy ślimak wyciskarki załapie końce nóżek możemy puścić pęczek, ponieważ urządzenie samo wciągnie w siebie resztę. Po liściastych warzywach należy wrzucić jakieś bardziej twarde warzywko aby przepchać liście.
Akademia Witalności http://www.AkademiaWitalnosci.pl/