kalafior z sezamem

Jeśli sezam spożywacie wcale lub ewentualnie raz do roku w postaci obrzydliwie słodkich sezamków wypełnionych białym cukrem (i równie niebezpiecznym dla zdrowia syropem fruktozowo-glukozowym) to czas to zmienić! Sezam można dodawać nie tylko na słodko do musli. Można go wkomponować także do niesłodkiego obiadu.

Przepis jest bardzo podobny do znanego wszystkim kalafiora polanego roztopionym masłem z podrumienioną bułką tartą. Różnica jest jednak taka, że zamiast pełnej glutenu tartej bułki użyjemy zdrowych i pełnych witamin, minerałów i cennych kwasów Omega-3 „przyprawy bogów” czyli ziaren sezamu. A zamiast masła nafaszerowanego cholesterolem użyjemy zdrowej oliwy extravergine.

Taki kalafior przy akompaniamencie kruchych listków wiosennej sałaty i soku z marchewki do popicia, pełni w naszej rodzinie rolę smacznego i sycącego obiadu.

 
Do zapamiętania: sezam zawiera niskocholesterolowe tłuszcze z grupy omega-3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia. To wszystko sprawia, że pomaga on w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów. Ziarno sezamu sprzyja długowieczności w pełni władz fizycznych i umysłowych. A bułka tarta z białych bułek i krowie masełko niestety NIE! 😉
Kalafior z sezamem
Serves 3
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. kalafior
  2. 3-4 łyżki oliwy extravergine
  3. 3 łyżki ziaren sezamu (najlepiej niełuskanego
Instructions
  1. 1. Kalafiora płuczemy w wodzie z sodą oczyszczoną, a następnie w czystej wodzie. Dzielimy na różyczki.
  2. 2. Gotujemy kalafiora w parowarze przez ok. 15 minut. Można obgotować w garnku z wrzątkiem, ale wtedy uciekną nam z kalafiora sole mineralne. Konsystencję ma mieć raczej kruchą, "al dente".
  3. 3. W międzyczasie na małej patelni rozgrzewamy 3-4 lyżki oliwy extravergine i dodajemy doń ok. 3 łyżki ziaren sezamu (najlepiej naturalnego niełuskanego). Podsmażamy krótko ok. 2 minuty.
  4. 4. Wyjmujemy kalafior z parowara i polewamy oliwą z chrupiącym sezamem.
Notes
  1. W ten sam sposób można przygotować zieloną fasolkę i inne warzywka na parze 🙂
Akademia Witalności http://www.AkademiaWitalnosci.pl/

Gotowe – smacznego!

——————————————————

Aktualizacja!

Na prośbę czytelników – oto kolejny, poszerzony, znacznie obszerniejszy od pierwszego, zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne. Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe). Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

okładkaOto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  :)

Cena opracowania to 19,90 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym) albo za pobraniem (płatne przy odbiorze) jeśli wraz z e-bookiem nabywasz również produkty fizyczne.

2. Zapłać online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 19,90 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 19,90 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.

Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!