1. „Jedzenie ma znaczenie” z polskimi napisami:

http://video.anyfiles.pl/Food+Matters+-+Jedzenie+ma+znaczenie/Inne/video/34796

Dokumentalny film z 2008 r. Co grozi Ci po obejrzeniu tego filmu? Zmiana podejścia do Twojego zdrowia i tego co trzy razy dziennie wkładasz do swojego organizmu. Nie obawiaj się, to NIE jest film pokazujący zakrwawione zwierzęta w rzeźni. 😉 To JEST dokumentalny film, w którym wypowiadają się specjaliści (m.in. lekarze i dietetycy), oceniając na trzeźwo panującą dzisiaj sytuację i radząc co możemy zrobić aby ją zmienić. Mottem filmu jest sentencja „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa Hipokratesa (460-370 p.n.e), obdarzonego przydomkiem „ojca medycyny”.

Kliknij w okienku filmu na ikonę rozszerzenia ekranu (kwadracik ze strzałkami) w prawym dolnym rogu, by obejrzeć film w trybie pełnoekranowym (działa po rozpoczęciu odtwarzania filmu).

2. „Widelce ponad noże”

http://video.anyfiles.pl/Widelce+ponad+no%C5%BCe/Ciekawostki+i+podr%C3%B3%C5%BCe/video/107038

Dokumentalny film z 2011 r. Film rozpoczyna wywiad z byłym prezydentem Stanów Zjednoczonych Billem Clintonem, który opowiada dlaczego po operacji wszczepienia bypassów zdecydował się polegać na Matce Naturze, zwracając się o pomoc do trzech znakomitych amerykańskich lekarzy: badaczy zajmujących się od ponad ćwierćwiecza wpływem tego co mamy na talerzu na zachowanie i przywracanie zdrowia. W filmie pojawi się wielu naukowców: m.in. Dr Esselstyn, Dr Ornish, Dr Barnard, Dr Campbell. Szczególną uwagą reżyser obdarzył epokowe odkrycia Dr Campbella podczas trwającego wiele lat badania na kilkutysięcznej populacji o nazwie „The China Study”. W Polsce książka opisująca badania została wydana po tytułem „Nowoczesne zasady odżywiania – przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie”.

3. Wpływ diety na powstawanie nowotworów – wykład Dr Jerzego Gubernatora, biochemika z Uniwersytetu Wrocławskiego (wydz. biotechnologii).

 

 

 

 

 Naukowiec bardzo przystępnym językiem tłumaczy  co powinniśmy jeść, a czego unikać by ustrzec się raka. Dr Gubernator zajmuje się od lat naturalnymi sposobami zapobiegania i leczenia nowotworów jak również zastosowaniem metod związanych z nanotechnologią. Jak organizm metabolizuje potencjalnie kancerogenne substancje, jak je neutralizuje i co takiego zawarte jest w świeżych owocach i warzywach co nas chroni?

4. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie – wykład

 

 

 

 

Statystyki są przerażające: jedna trzecia Polaków cierpi na choroby dietozależne. Z tego 43% w sposób przewlekły, skazani na leki do końca życia. Technolog żywienia mgr inż. Lidia Szłowieniec przybliża wieloletnie badania znakomitych naukowców, które wykazały, iż niskotłuszczowa dieta oparta na nieprzetworzonych produktach roślinnych nie tylko powstrzymuje, ale i wręcz cofa choroby cywilizacyjne: badania Dra Esselstyna (choroby serca), Dra Andersona (cukrzyca) oraz „The China Study” Dra Colina T. Campbela (nowotwory).

5. „Trucizna nasza powszednia” („Our Daily Poison”)  z polskimi napisami

 

 

 

 Film dokumentalny z 2011 r. „Trucizna nasza powszednia” stara się dociec prawdy. Niestrudzona w swych poszukiwaniach francuska dziennikarka śledcza Marie- Monique Robin, która stała się sławna w marcu 2008 roku gdy ukazał się jej film „Świat według Monsanto”, tym razem przez dwa lata prowadziła intensywne śledztwo w Ameryce Północnej, Azji i Europie: w jaki sposób dopuszcza się do użytku pestycydy i jak określa się dla nich normy? Opierając się na niezliczonych badaniach naukowych oraz wywiadach z ekspertami, ujawnia szokującą prawdę – przyczyny nowej epidemii chorób znajdują się w naszym najbliższym otoczeniu. W ostatnich sześćdziesięciu latach środowisko, na czele z jedzeniem, które spożywamy, skażone zostało stoma tysiącami związków chemicznych. Niezależnie od tego co robimy, każdego dnia przyjmujemy słuszne dawki trucizny.
Film śledzi cały proces produkcji żywności – od zbioru na nafaszerowanych pestycydami polach po finał na plastikowym talerzu lub w puszce, gdzie czyha na nas groźny Bisfenol A. Jak jednak przekonują autorzy, każdy może we własnym zakresie sprawiać, by nasza codzienna dawka trucizn nie była dla nas tak szkodliwa. W owocach i warzywach drzemie całe bogactwo chroniących nas substancji, będących prawdziwym błogosławieństwem w tych toksycznych czasach.

6. Cud terapii Gersona („The Gerson Miracle”) film dokumentalny z 2004 r. (reż. Stephen H. Kroschel) to niezwykły film pokazujący potęgę działania terapii leczącej choroby cywilizacyjne, metody opracowanej przez doktora Maxa Gersona, a polegającej na użyciu sił własnego systemu odpornościowego w walce z chorobami. Nowotwory, cukrzyca typu 2, choroby stawów, choroby serca i układu krążenia czy alergie nie mają żadnych szans w starciu z siłami obronnymi genialnie zaprojektowanego przez naturę ludzkiego organizmu! Niezwykłym orężem staje się tutaj nasze pożywienie.

 

 

 

 

7. Film o witaminach („That Vitamin Movie”).

Film dokumentalny, który pokazuje, że medycyna ortomolekularna jest skutecznie stosowana na całym świecie przez światłych lekarzy. Streszczenie tego filmu publikowałam w tych artykułach: http://www.akademiawitalnosci.pl/tag/that-vitamin-movie/

Tutaj można obejrzeć go w wersji oryginalnej: https://thatvitaminmovie.com/movie/freescreening/