mus czekoladowy

Nikt nie zgadnie z czego jest zrobiony dopóki mu nie powiecie. Witariański krem czekoladowy, który można jeść jako samodzielny deser, czekoladowy dip do maczania pokrojonych w kawałki owoców (banany, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie itd.) lub użyć jako komponent do dekoracji (lub przełożenia) innego deseru albo ciasta. Nie zawiera cukru, masła, mleka, mąki margaryny i innych mało zdrowych rzeczy.

Sama natura, 3 składniki i 3 minuty pracy aby je połączyć. Czy to nie jest genialne? Uwielbiam takie gotowanie 🙂

Na jedną porcję potrzebujemy jedno dojrzałe awokado. Zatem jeśli chcemy zrobić więcej wystarczy zwiększyć odpowiednio ilość składników w przepisie. Do tego dorzucamy dwie łyżki ciemnego kakao i łyżkę płynnego miodu oraz łyżkę syropu klonowego (jak ktoś lubi słodsze to można dodać nieco więcej). Można użyć samego miodu lub samego syropu klonowego. Można dodać więcej kakao jeśli ma być mocno czekoladowy.

składniki na krem czekoladowySkładniki najlepiej połączyć za pomocą miksera (blendera), jeśli nie macie to można i widelcem, ale wtedy potrwa to nieco dłużej.

Jak widzicie awokado to nie tylko osławione guacamole. Jest wyborne na słodko! Nawet jeśli nie jesteś fanem awokado – ten przepis zasmakuje Ci na pewno, po prostu nie czuć tu w ogóle awokado 🙂 Ponadto taki deser to samo zdrowie, awokado jest uważane za pożywienie doskonałe czyli super food:

– zawiera zdrowe tłuszcze (w tym Omega-3), sprzyjające zdrowemu sercu, młodości i szczupłej sylwetce, zapobiega też chorobie Alzheimera z uwagi na zawartość wit. E

– zawiera sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu

– zawiera foliany zapobiegające udarom i niezbędne kobietom ciężarnym

– zawiera luteinę korzystną dla zdrowych oczu

– ma 30% więcej potasu niż banany, sprzyja regulacji ciśnienia krwi

– zawiera spore ilości glutationu, najważniejszego antyutleniacza w naszym ciele, co sprzyja podnoszeniu odporności i działa antynowotworowo.

Taki deser można wcinać bez poczucia winy, nawet codziennie 🙂

Smacznego!

krem czekoladowy

 

——————————————————

Aktualizacja!

Na prośbę czytelników – oto kolejny, poszerzony, znacznie obszerniejszy od pierwszego, zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne. Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe). Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

okładkaOto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  :)

Cena opracowania to 19,90 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym) albo za pobraniem (płatne przy odbiorze) jeśli wraz z e-bookiem nabywasz również produkty fizyczne.

2. Zapłać online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 19,90 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 19,90 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.

Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!

 

Szybki Czekoladowy Krem Bez Cukru
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
1 min
Cook Time
2 min
Total Time
3 min
Prep Time
1 min
Cook Time
2 min
Total Time
3 min
Ingredients
  1. jedno dojrzałe awokado
  2. 2 łyżki ciemnego kakao
  3. 1 łyżka płynnego miodu naturalnego
  4. 1 łyżka syropu klonowego
Instructions
  1. Awokado nacinamy nożem wzdłuż, dzieląc na połówki. Wyjmujemy pestkę. Łyżką wydrążamy dokładnie cały miąższ.
  2. Do miksera wrzucamy miąższ awokado, dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy 2 minuty.
  3. Podajemy udekorowany owocami, używamy jako dip do owoców lub jako składnik innego deseru albo krem do ciasta.
Akademia Witalności http://www.AkademiaWitalnosci.pl/