na talerzu

Oto smaczne i bardzo odżywcze słodycze – batoniki musli, za którymi szaleje cała moja rodzina bliższa i dalsza. Nie tylko nie mają w sobie sacharozy, emulgatorów, tłuszczy trans, polepszaczy czy konserwantów, ale aż kipią bogactwem tego, czym obdarowała nas natura: zdrowe tłuszcze, mnóstwo witamin i minerałów i kwasy Omega-3. Są co prawda kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie śmiało pozwolić na połasowanie w takiej zdrowej formie. Tu nie ma pustych kalorii 🙂

Batoniki są tak proste do zrobienia, że nie sposób ich sknocić, po prostu nie mogą „nie wyjść” – wychodzą zawsze. Jedyne co musimy zrobić to znaleźć kwadrans wolnego czasu aby połączyć składniki!

Gdy mam w planach batoniki namaczam wcześniej więcej migdałów gdy robię mleko migdałowo-kokosowe i potem obieram je ze skórki. Takie obrane ze skórki mogą nawet leżeć 1-2 dni w lodówce.

Po zmieleniu w blenderze migdałów i płatków musimy połączyć składniki suche (płatki owsiane, mielone siemię lniane, rozmaite bakalie i nasionka jakie mamy pod ręką).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potem zalewamy je „zlepiaczem” utworzonym z lekko podgrzanego oleju kokosowego połączonego z miodem pszczelim. Następnie wykładamy masę na blaszkę, przyklepujemy na płasko i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż całość stężeje ok. 1 godz. – to chyba najtrudniejsza część przepisu 🙂

gotowe

Po wyciągnięciu z lodówki kroimy na batoniki.

pokrojone

Możemy zjeść wszystko od razu (co najczęściej się dzieje), a możemy też to co zostanie każdy kawałek zapakować osobno w papier śniadaniowy lub folię spożywczą i schować do lodówki. Taka przekąska jest idealna do zabrania ze sobą do pracy lub do szkoły. Jest bardzo sycąca i naturalnie słodka, ale nie za słodka. Po prostu pycha! Robi też furorę na domowych przyjęciach – batoniki musli pokrojone w kostkę i ułożone na talerzu grają rolę ciasta na deser.

na talerzu

Podstawa to płatki owsiane (mogą być też orkiszowe), mielone siemię i mielone migdały. Jeśli chodzi natomiast o dobór bakalii to ogranicza Was tylko fantazja.

To mogą być za każdym razem inne. Rozmaite:

– suszone owoce (śliwki, rodzynki, żurawina, wiśnie, aronia, morele, daktyle, figi – większe kroimy na kawałeczki a mniejsze wrzucamy w całości)

– wiórki kokosowe

– dmuchana kasza jaglana (ew. naturalny ryż dmuchany)

– pesteczki (słonecznik, dynia, sezam)

– orzechy (po garści włoskich i laskowych albo inne jakie lubicie)

Dodatków bakaliowych ma być w sumie 2 szklanki, dajemy po garści co nam w rękę wpadnie. Batoniki wychodzą za każdym razem inne dzięki temu. Czynnikiem zlepiającym całość jest olej kokosowy z miodem pszczelim. Ponieważ jednak olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 25 stopni Celsjusza batoniki te nie nadają się aby np. zabierać je latem w podróż jako przekąskę. Po prostu się nam rozpuszczą. Natomiast w pozostałe pory roku sprawdzają się znakomicie!

——————————————————

Aktualizacja!

Na prośbę czytelników – oto kolejny, poszerzony, znacznie obszerniejszy od pierwszego, zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne. Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe). Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

okładkaOto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  :)

Cena opracowania to 19,90 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym) albo za pobraniem (płatne przy odbiorze) jeśli wraz z e-bookiem nabywasz również produkty fizyczne.

2. Zapłać online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 19,90 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 19,90 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.

Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!

 

 

Batoniki musli bez pieczenia
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Prep Time
15 min
Ingredients
  1. - pół szklanki obranych migdałów
  2. - pół szklanki mieszanych orzechów (np. włoskie, laskowe, nerkowce, pekany itd.)
  3. - szklanka płatków (owsiane ew. orkiszowe)
  4. - 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  5. - szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  6. - 2 szklanki mieszanych bakalii (śliwki, rodzynki, wiśnie, morele, daktyle, figi itp.) i nasionek (sezam, dynia, słonecznik).
  7. - 4 łyżki oleju kokosowego
  8. - 4 łyżki dobrego miodu pszczelego
  9. - można dodać jeszcze pół szklanki namoczonych na noc daktyli, odlać wodę i zmielić je na pastę, batoniki wyjdą jeszcze słodsze
Instructions
  1. Blaszkę ok. 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wlewamy ciepłą wodę i wstawiamy do niego mniejszy garnuszek z olejem kokosowym by się rozpuszczał w ciepełku. W międzyczasie do blendera wrzucamy płatki i migdały, mielimy (ale nie całkowicie na drobno, bo wyjdzie nam mąka owsiano-migdałowa). Orzechy siekamy na kawałki lub pulsacyjnie mielimy osobno w blenderze.
  2. Do dużej miski wsypujemy zmielone suche składniki i dodajemy zmielone osobno w młynku do kawy siemię lniane oraz 2 szklanki dowolnie wybranych bakalii i pestek, po garści każdego aż się uzbierają 2 szklanki. Rękoma mieszamy składniki i przystępujemy do zalania ich lepiszczem. Płynny olej kokosowy mieszamy chwilę z miodem i wylewamy na składniki, dokładnie mieszając łyżką aby wszystkie zostały oblepione.
  3. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim arkuszem i obciążamy (to może być książka, garnek z wodą itd.). Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na noc).
  4. Po wyjęciu kroimy ostrym nożem na batoniki. Gotowe!
Akademia Witalności http://www.AkademiaWitalnosci.pl/