Naturoterapeutka i pedagog, autorka książek, e-booków i szkoleń, założycielka Akademii Witalności, niestrudzona edukatorka, promotorka i pasjonatka zdrowego stylu życia. Autorka podcastu „Okiem Naturopaty”. Po informacje odnośnie konsultacji indywidualnych kliknij tutaj: https://akademiawitalnosci.pl/naturoterapia-konsultacje/
Właściwości zdrowotne bananów
Udostępnij: Tweet
5 komentarzy do “Właściwości zdrowotne bananów”
Comments are closed.
Angelika Kubiak napisał(a):
Banany są najlepsze! 🙂
kalkunia napisał(a):
jak to jest z tymi bananami nawet w tych ekologicznych widac jakby przez srodek brazowa sciezke i male kropki, mam wrazenie ze sa tam jakies istotki, w koncu banany nie rosna w naszym klimacie i nie jest tak prosto jak z jablkiem gdzie od razu wiem, ze jest jakis lokator. Co Pani o tym mysli?
Marlena napisał(a):
Banan jest z botanicznego punktu widzenia jagodą i jako taka ma prawo mieć w środku nasiona. Jeśli jednak masz wrażenie, że to są robaki to daj do laboratorium i niech zbadają.
Ulka napisał(a):
Dr Jadwiga Kempisty specjalizująca się w zdrowym żywieniu, uważa banany za całkiem bezwartościowe jedzenie tutaj u nas w Polsce.Wiąże się to z tym,że te banany nie dojrzewają na słońcu,co wg dr czyni je pożywieniem martwym.Wartościowe są kiedy spożywamy je w krajach ich wzrostu.
Marlena napisał(a):
Pani Kempisty musiałaby swoje tezy o „martwym pożywieniu” jeszcze udowodnić, zamiast pleść trzy po trzy.
W przypadku banana nie ma znaczenia czy dojrzewał na słońcu. Ma to znaczenie jednak w przypadku niektórych innych owoców (np. malin, jeżyn, owoców jagodowych itp.) ponieważ dojrzewając wytwarzają w swoim końcowym okresie dojrzewania pewne substancje, które chronią owoce przed pożarciem ich przez ptactwo (dla nas te substancje są doskonałe zdrowotnie, m.in. chronią przed rakiem). Banan nie wytwarza tych substancji i jest wszystko jedno w jakich warunkach dojrzeje (w słońcu czy poza nim, na drzewie czy poza nim), ponieważ (podobnie jak gruszka czy awokado) należy do gatunku owoców będących w stanie osiągnąć dojrzałość gdziekolwiek (w przeciwieństwie do przykładowo truskawek, jagód czy malin, które zerwane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości NIGDY już nie dojrzeją, a prędzej zgniją).