Grudniowe dni przynoszą miły powiew wyczekiwanych Świąt Bożego Narodzenia, lecz są niewiarygodnie krótkie, a także chmurne i chłodne.

Długie zimowe wieczory to czas w sam raz na raczenie się aromatyczną i rozgrzewającą herbatką poprawiającą nastrój. Herbatka zimowa to coś, co nam poprawi humor!

Rodzinne spotkania czy pogawędki z przyjaciółmi przy takiej herbatce to czysta przyjemność. Zimę też można pokochać! 🙂

Moja ulubiona zimowa herbatka pachnie i smakuje cytrusami (cytryna, pomarańcza i grejpfrut: te owoce znajdują się na liście najgęstszych odżywczo pokarmów), goździkami (spośród wszystkich przypraw to one mają największy potencjał antyoksydacyjny), imbirem (jest antyzapalny, świetnie rozgrzewa, pobudza układ odpornościowy, obniża stężenie cholesterolu we krwi, u panów dba o prawidłowy poziom testosteronu) oraz miodem (prebiotyk, dokarmia mikroflorę jelit, wzmacnia odporność).

Zazwyczaj zimową herbatkę robię na bazie gatunkowej czarnej herbaty, może być też Earl Grey lub nieco delikatniejsza Lady Grey. Herbata najlepiej gdyby była sypana, ta w torebkach to ostateczność. Musi być najlepszego gatunku!

Oczywiście jeżeli ktoś woli, to zamiast herbaty czarnej (która zresztą w obecności cytrusów i przypraw przestaje być napojem kwasotwórczym) może użyć dowolnej innej, np. zielonej (świetnie sprawdzi się sencha) czy roiboos.

Smakuje wybornie w każdej wersji! 🙂

Jeśli chcecie można dowolnie modyfikować przepis (coś ująć, coś dodać, coś zamienić). Oto kilka sugestii:

  1. Można dodać kilka dowolnych suszonych owoców będących miłym wspomnieniem minionego lata: suszonych malin, suszonych truskawek, suszonych wiśni, owocu bzu czarnego lub aronii.
  2. Można dorzucić szczyptę pachnącego cynamonu cejlońskiego, anyżku lub kardamonu.
  3. Opcjonalnie posłodzić (miodem, domowym syropem malinowym lub wiśniowym, melasą).

Cytrusy najlepiej kupować organiczne, ale jeśli nam się to nie uda – możemy je wykąpać w wodzie z sodą kuchenną (ok. łyżka sody na litr ciepłej wody). Ten rodzaj kąpieli usuwa pestycydy zarówno ze skórki jak i tuż pod nią.

Przy okazji cenna informacja (również dla malkontentów): badanie naukowe opublikowane całkiem niedawno (w październiku 2017 roku) w Journal of Agricultural and Food Chemistry potwierdza, że mycie owoców i warzyw w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej kuchennej faktycznie usuwa najlepiej pestycydy (w porównaniu z czystą wodą i roztworem wybielacza na bazie chloru, Cloroxu): https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.7b03118?source=cen

Niektórzy uważają, że sparzenie cytrusów wrzątkiem też może być pomocne, jednak badań na to nie znajduję: trudno powiedzieć ile w tym prawdy, a ile pobożnych życzeń i przekazywanych z pokolenia na pokolenie zwyczajów kuchennych.

Zimowa herbatka krok po kroku

Pierwszą czynnością do wykonania jest oczywiście zaparzenie ulubionej herbaty. 🙂

Oprócz tego należy przygotować:

– cytrynę

– grejpfruta,

– pomarańczę,

– goździki (całe),

– świeże kłącze imbiru,

– opcjonalnie miód lub coś innego do posłodzenia (byle nie zwykły cukier!).

IMG_2410

1. Kroimy cytrusy w plastry (grubość ok. 0,5-1 cm), a następnie każdy plaster przekrawamy na pół. Na jednym z półplasterków pomarańczy i grejpfruta tuż przy skórce wbijamy rządek kilku goździków. Jedynie plasterki cytryny zostawiamy bez goździków.

2. Imbir można (ale nie trzeba) obrać ze skórki (najłatwiej zrobimy to po prostu delikatnie skrobiąc go łyżeczką) oraz kroimy w dość cienkie (ok. 2 mm) plasterki – średnio po 2-3 plasterki dla każdej osoby (można i więcej jeśli ktoś bardzo lubi imbir).

3. Do każdej szklanki (ewentualnie kubeczka lub słoiczka z uchem, takiego do smoothie) dodajemy przygotowane wcześniej plasterki imbiru oraz plasterki cytrusów naszpikowane goździkami.

4. Zalewamy całość ciepłą (lecz nie gorącą!) doskonale zaparzoną herbatą. Jeśli lubimy – można również w tym momencie wcisnąć trochę soku z cytryny lub pomarańczy.

5. Jeżeli chcemy osłodzić herbatkę miodem – nie dodawajmy go do zbyt gorącej herbaty: poczekajmy aż się trochę przestudzi, aby nie utracić cennych własności miodu.

Moja sugestia: herbaty warto zaparzyć zawsze więcej, ponieważ po wysączeniu jednej porcji można śmiało do pozostałych w kubeczku cytrusów robić sobie dolewki i ponownie delektować się aromatem i smakiem naszej zimowej herbatki.

Jeśli macie w domu twarde słomki i słoiczki z grubego szkła, takie z uchem do smoothie, to herbatkę można efektownie podać w owych szklanych słoiczkach, wraz ze słomką.

Herbata powinna być przyjemnie ciepła, ale nie gorąca. Wtedy picie jej przez słomkę to przyjemność – nie narazimy się na oparzenie jamy ustnej. 😉

herbatka zimowa

Picie herbatki zimowej przez słomkę ochroni też nasze szkliwo przed działaniem kwasów organicznych zawartych w cytrusach. A poza tym – jakby to powiedzieć…. dziobanie podczas konsumpcji  słomką w cytrusy i imbir sprawia, że nasza zimowa herbatka nabiera całkiem nowego smaku (o dolewce nie wspominając!). 😉

Na zakończenie herbacianej uczty można rzecz jasna również wyjeść zawartość naszego kubeczka (cytrusy i spółka).

Eksperymentujcie, próbujcie różnych wersji i zanurzcie się całkowicie w błogości cudownie aromatycznej, pachnącej Świętami i domem zimowej herbatki pełnej antyutleniaczy!

Smacznego! 🙂

 


Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?

Na prośbę czytelników – oto kolejny, poszerzony, znacznie obszerniejszy od pierwszego, zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne. Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe).

Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

Oto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  🙂

Cena opracowania to 37,00 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy, PayPal lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym). Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!

2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 37,00 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 37,00 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.