Brokuły na parze w sosie czosnkowym! Idealne danie na kolację, a nawet by zabrać ze sobą do pracy w pojemniku.

Brokuły w sosie czosnkowymi to bardzo prosta i szybka potrawa, do wykonania w ok. 15 minut.

Brokuł wyjątkowo smakowicie komponuje się z czosnkiem. Obydwa mają bardzo dużo wartościowych składników odżywczych (m.in. związków siarkowych wpływających pozytywnie na odporność i ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi).

Oto przepis – nie do końca nutritariański z uwagi na obecność oleju/oliwy, ale za to bardzo smaczny.

Składniki:

  • brokuł
  • łyżeczka oliwy extra vergine
  • łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno, nierafinowanego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu

1. Brokuła namocz najpierw na kilka minut w misce z lekko letnią wodą z dodatkiem  1 łyżki sody oczyszczonej. Następnie opłucz pod bieżącą wodą.

2. Jeśli masz w domu parowar – ugotuj brokuła na parze przez 8-10 minut. Jeśli nie masz tego wspaniałego urządzenia – po prostu sparz brokuła przez ok. 2-3 minuty w garnku z gotującą się lekko osoloną wodą. Pierwsza opcja jest o tyle lepsza, że z brokuła nie uciekną nam ważne witalne substancje, lecz zostaną w środku.

3. W międzyczasie gdy brokuł jest w parowarze (lub garnku) na 1 łyżeczce oliwy extravergine z oliwek podsmaż przez chwilkę na małym ogniu 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub pokrojone w miarę drobno) oraz garść posiekanej zielonej pietruszki. Czosnek nie powinien się zbrązowić – chodzi jedynie o to, by oliwa wchłonęła cały aromat z pietruszki i czosnku. Nie używaj granulowanego czosnku i suszonej pietruszki, muszą one być świeże.

4. Brokuły wyjmujemy, dzielimy na cząstki. Podsmażony czosnek z pietruszką zdejmujemy z gazu – w międzyczasie niech się trochę przestudzi. Nie musi być całkowicie zimny, ale z pewnością nie może skwierczeć.

5. Do miseczki lub filiżanki wlej 1 łyżeczkę oleju lnianego, tłoczonego na zimno, nierafinowanego. Może być inny, byle nierafinowany i tłoczony na zimno. Do oleju lnianego dodaj sok z cytryny, podsmażony przestudzony czosnek z pietruszką oraz szczyptę soli himalajskiej lub jeśli nie masz – może być sól morska lub kłodawska. Unikajmy zwykłej rafinowanej soli!

brokuły w sosie czosnkowym

6. Dodaj do sosu pozostałe przyprawy (pieprz, papryka, kurkuma). Sos wymieszaj i polej nim starannie różyczki brokuła, które w tym momencie będą już lekko przestudzone i w zasadzie gotowe do spożycia.

Danie można serwować od razu na ciepło lub zajadać na zimno – zabrać do pracy, na majówkę itd.

Smacznego!

——————————————————

Potrzebujesz więcej zdrowych inspiracji kulinarnych?

Na prośbę czytelników – oto zbiór moich ulubionych zdrowych przepisów, sprawdzonych przeze mnie i stosowanych w moim codziennym żywieniu (soki, szejki, sałatki, zupy, warzywne dania na ciepło, desery bez cukru, lody, sosy i dressingi itd.) wraz z małymi sekretami mojej kuchni.

Najnowsze wydanie Anno Domini 2021!

Moje zdrowe przepisy nie zawierają białej mąki, białego cukru, nadmiaru soli i nadmiernej ilości dodanego tłuszczu i cukrów prostych tam gdzie to zbyteczne. Nie zawierają mleka krowiego ani pszenicy (tam gdzie to możliwe stosuję ziarna bezglutenowe lub niskoglutenowe).

Potrawy nadają się dla całej rodziny, w tym również dla dzieci w wieku szkolnym. Oparte są  w dużej mierze na filozofii nutritariańskiej (czerpania maksimum korzyści zdrowotnych z każdej spożywanej kalorii).

Ponieważ sama jestem mamą pracującą i nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, wszystkie moje przepisy kulinarne są niezmiernie szybkie i łatwe do wykonania, czas wykonania (czasowego osobistego zaangażowania w kuchenne prace) większości z nich nie przekracza kwadransa.

Opracowanie „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” w formie e-booka (książki elektronicznej) zawiera 99 przepisów podzielonych na 10 rozdziałów.

Oto co się w nich znajduje:

– Moja spiżarnia

– Śniadania

– Sałatki

– Zupy

– Dania na ciepło

– Sosy i dressingi

– Dodatki i przekąski

– Świeżo wyciskane soki

– Koktajle (smoothies)

– Desery i lody

 Smacznego!  🙂

Cena opracowania to 37,00 zł.

dotpay

Jak zapłacić za opracowanie? Można zrobić to na 4 sposoby:

1. Zamówienia na e-booka można składać klikając tutaj [klik] – po włożeniu produktu do koszyka dostępne formy płatności to przelew bankowy, PayPal lub płatność online (kartą, przelewem elektronicznym). Ważne! Jeśli masz adres e-mail w domenie yahoo, to podaj proszę adres do wysyłki pliku w jakiejkolwiek innej domenie, ponieważ yahoo nie dostarcza wiadomości z załącznikami i wracają one do mnie z powrotem jako niedostarczone!

2. NAJSZYBCIEJ: Zapłać szybko i bez wypełniania długich formularzy online poprzez bezpieczną platformę płatniczą Dotpay – szybkim przelewem elektronicznym lub kartą płatniczą klikając tutaj (wpisz proszę w okienku ID sprzedawcy 33105, wpisz kwotę 37,00 zł oraz opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”, plik z materiałami zostanie wysłany na adres e-mail wpisany przez Ciebie podczas dokonywania płatności. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

3. ALBO: Zapłać klasycznym przelewem na konto autorki: Marlena Bhandari

50102055581111151408300033 wpisując w tytule przelewu nazwę pliku „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej” oraz (koniecznie!) Twój adres mailowy na jaki mam Ci wysłać plik. Dostęp do pliku zostanie wysłany na Twój adres e-mail w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu wpłaty.

4. ALBO: Zapłać PayPalem, wysyłając należność ze swojego konta PayPal na adres mailowy kontakt[małpa]AkademiaWitalnosci.pl, kwota transakcji 37,00 zł,  opis transakcji „99 przepisów Kuchni Szybkiej i Zdrowej”.

Opracowanie niniejsze w formie pliku elektronicznego (e-booka) w formacie PDF zostanie wysłane na Twój adres mailowy. Jeśli chcesz możesz wydrukować treść pliku na swojej drukarce – bowiem plik elektroniczny nie jest wysyłany w formie papierowej.